|
|
Coroana dentară de acoperire este un tip de restaurare indirectă, ce încercuieÈ™te È™i acoperă un dinte natural sau un implant dentar pe porÈ›iunea vizibilă, adică deasupra marginii gingivale. Coroanele dentare pot fi de înveliÈ™ - acoperă în totalitate feÈ›ele coronare ale bontului dentar, sau de substituÈ›ie - sunt agregate de preparaÈ›ia dentară printr-un pivot sau È™tift intraradicular.
Coroanele au rolul de a reda forma naturală È™i starea de funcÈ›ionare a unui dinte deteriorat. Acest tip de restaurare dentară se utilizează în următoarele cazuri:
• dintele prezintă leziuni carioase extinse È™i nu rămâne o structură sănătoasă suficientă pentru o obturaÈ›ie sau incrustaÈ›ie - în general, orice dinte care păstrează mai puÈ›in de 50% din materialul natural necesită reconstrucÈ›ie coronară;
• dintele este fracturat È™i nu poate fi restaurat prin tehnici tradiÈ›ionale, utilizând materiale compozite;
• de asemenea în cazul leziunilor carioase extinse, pacientul poate opta pentru o restaurare coronară, pentru un plus de protecÈ›ie;
• coroanele sunt utilizate È™i pentru ancorarea punÈ›ilor dentare;
• tratamentul endodontic de canal radicular se finalizeaza deseori cu instalarea unei coroane dentare, pentru a proteja dintele vulnerabil - în special molarii;
• bruxismul, dieta deficitară È™i eroziunea dentară pot produce o deteriorare atât de extinsă, încât coroana devine singura opÈ›iune de restaurare;
• estetica dentară utilizează coroanele integral ceramice pentru o infrumuseÈ›are a zâmbetului.
Procedura de restaurare coronară
O dată ce medicul stomatolog a stabilit că aveÈ›i nevoie de o coroană dentară, se trece la prepararea dintelui ce urmează a fi acoperit. Cu ajutorul frezelor se va îndepărta porÈ›iunea deteriorat a dintelui, precum È™i orice surplus din masa dentară, pentru a acomoda coroana. PorÈ›iunea rămasă se numeÈ™te bont dentar. Procedura are loc sub anestezie locală.
Dacă restauraÈ›ia necesită îndeplinirea unor funcÈ›ii estetice, medicul va amprenta dantura înainte de a È™lefui dintele. Dacă dintele prezintă leziuni grave, medicul va analiza radiografiile pentru a observa starea rădăcinilor È™i a osului alveolar, iar dacă există pericolul infectării pulpei este posibil ca restauraÈ›ia coronară să fie realizată după un tratament endodontic.
După ce dintele este pregătit, acesta se amprentează, pentru a stabili dimensiunile coroanei ce va fi realizată în laboratorul de tehnică dentară. Până ce coroana va fi realizată, pacientul va purta o coroană temporară din material acrilic, cimentată cu un adeziv temporar. La a doua vizită la cabinetul stomatologic, medicul va îndepărta coroana temporară È™i va amplasa coroana permanentă. La final coroana este cimentată pe bont.
Îngrijirea coroanei dentare
Cel mai important factor în îngrijirea coroanei dentare, precum È™i în prelungirea vieÈ›ii acesteia, este igiena orală. Pacientul trebuie să acorde o atenÈ›ie deosebită curățării dintelui È™i a gingiei, pentru a evita formarea cariilor È™i a bolilor gingivale. Totodată, trebuiesc evitate alimentele dure È™i obiceiurile nesănătoase precum scraÈ™nirea dinÈ›ilor. Pentru pacienÈ›ii care încleÈ™tează dinÈ›ii în mod incoÈ™tient se pot indica gutiere speciale ce pot fi purtate în timpul nopÈ›ii.
Pe perioada în care purtaÈ›i o coroană temporară este indicat să evitaÈ›i alimentele lipicioase, dure, sau cele care necesită mestecare prelungită (guma de mestecat, caramel), să utilizaÈ›i cât mai puÈ›in acea parte a arcadei dentare în care este situată coroana, iar când utilizaÈ›i aÈ›a dentară, în loc să ridicaÈ›i aÈ›a dintre dinÈ›i direct în sus, lăsaÈ›i-o să alunece printre dinÈ›i, trăgând-o în lateral de un capăt.
« Back to the list