06
Noi

Detartrajul dentar

Blog >>

Detartrajul reprezintă o metodă simplă È™i conservativă de tratament a afecÈ›iunilor parodontale È™i constă în îndepărtarea tartrului de pe suprafeÈ›ele dinÈ›ilor. Neîndepărtat, tartrul, la început moale, se calcifică È™i devine greu de mobilizat provocând astfel afecÈ›iuni parodontale. Pentru stadiile incipiente ale afecÈ›iunilor parodontale (gingivita), detartrajul, însuÈ™irea È™i punerea în practică a unei igiene orale corecte pot duce la remiterea bolii. Pentru stadiile mai avansate ale bolii parodontale, detatrajul reprezintă abia prima etapă dintr-un tratement mult mai complex.

În general, detartrajul este o manoperă nedureroasă. În funcÈ›ie de cantitatea de tartru È™i de retracÈ›ia gingivală produsă de acesta, dinÈ›ii pot fi sensibili în timpul efectuării detartrajului. În acest caz pentru asigurarea confortului pacientului, medicul dentist poate efectua o anestezie loco-regională.

Detartrajul se realizează prin combinarea a două metode:

- detartrajul ultrasonic;

- detartrajul manual.

Detartrajul ultrasonic se realizează cu ajutorul unui aparat special prevăzut cu o “ansă” (vârf din metal) care vibrează la o frecvență mare È™i care îndepărtează tartrul de pe suprafeÈ›ele dinÈ›ilor. Acest vârf metalic este irigat în permanență cu apă sau alte soluÈ›ii pentru a nu se produce căldură È™i pentru ca resturile de tartru desprinse să poată fi îndepărtate mai uÈ™or.

Detartrajul manual se efectuează cu instrumente de mână speciale care prezintă margini tăietoare È™i care se folosesc prin diferite tehnici.

De regulă, detartrajul ultrasonic este realizat primul pentru îndepărtarea bucăților mari de tartru supragingival iar apoi, pentru fineÈ›e È™i pentru îndepărtarea tartrului subgingival, se trece la detartrajul efectuat manual.

După efectuarea detartrajului dinÈ›ii pot fi sensibili la schimbări de temperatura È™i la consumul de alimente sau băuturi reci sau fierbinÈ›i. Aceste fenomene dureroase se remit spontan în  câteva zile. Dacă durerile persistă È™i sunt mai intense puteÈ›i contacta medicul dentist care vă va prescrie medicaÈ›ie specifică.

Depunerea tartrului este un fenomen continuu de-a lungul vieÈ›ii, influenÈ›at de o serie de factori ca: alimentaÈ›ia, igiena orală defectuoasă, înghesuiri ale dinÈ›ilor, calitatea salivei, leziuni carioase la nivelul dinÈ›ilor, fumatul etc. Detartrajul reprezintă astfel o manoperă simplă ce nu afectează smalÈ›ul dentar È™i care trebuie efectuată o dată la 6 luni pentru a asigura protecÈ›ia minimă împotriva afecÈ›iunilor parodontale.



« Back to the list