|
|
Cea mai frecventă problemă dentară este reprezentată de leziunile carioase. La consultaÈ›ia iniÈ›ială, medicul stomatolog va trebui să stabilească locaÈ›ia exactă È™i severitatea cariei, cu ajutorul unei sonde È™i câteodată examinând radiografiile dentare. În funcÈ›ie de istoricul medical, locaÈ›ia cavității, necesitățile estetice, forÈ›a de masticaÈ›ie aplicată pe dintele respectiv, precum È™i caracteristicile materialelor de obturaÈ›ie, medicul vă va indica tipul de obturaÈ›ie necesar.
ObturaÈ›iile directe - plombele - sunt restaurări protetice prin care se redă fizionomia È™i funcÈ›ionalitatea dintelui cariat, cu fracturi minime, sau alte tipuri de leziuni. Se numesc directe deoarece materialul de obturaÈ›ie este aplicat È™i modelat direct în cavitate. ObturaÈ›iile fizionomice sunt realizate din materiale ce au aceeaÈ™i culoare ca dintele natural.
Procedura de realizare a obturaÈ›iei fizionomice începe cu o anestezie locală dacă leziuinile carioase sunt extinse. Pentru început medicul va îndepărta È›esutul dentar bolnav cu ajutorul frezelor È™i va curăța cavitatea. Prepararea cavității se încheie cu degresarea, uscarea È™i gravarea acidă a acesteia. Tratarea cu soluÈ›ia acidă ajută la formarea unei suprafeÈ›e rugoase, la care materialul de obturaÈ›ie să adere. După câteva minute soluÈ›ia acidă se spală, se usucă din nou cavitatea È™i se aplică adezivul; apoi se va aplica materialul de obturaÈ›ie. În prezent sunt utilizate următoarele tipuri de materiale fizionomice: rășini compozite, ionomeri de sticlă È™i rășini ionomerice. După modelare, materialul se întăreÈ™te cu lampa de fotopolimerizare. La final medicul va finisa obturaÈ›ia utilizând gume, discuri, paste speciale.
Alternativele obturaÈ›iilor directe depind de dimensiunea leziunilor carioase, rezistenÈ›a necesară materialului È™i cerinÈ›ele estetice. Cele mai estetice È™i durabile alternative sunt obturaÈ›iile indirecte sau incrustaÈ›iile (inlay, onlay) din materiale compozite sau din porÈ›elan. Aceste restauraÈ›ii sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară, după efectuarea mulajului, apoi sunt lipite de dinte prin bonding.
« Back to the list