|
|
Periajul dentar este o procedură profilactică, de întreÈ›inere È™i curativă prin care placa bacteriană este îndepărtată de pe suprafaÈ›a dinÈ›ilor, giingilor, obrajilor È™i a limbii.
Efectuarea corectă a periajului dentar previne, stopează și chiar tratează anumite afecțiuni din sfera cavității bucale prin:
- îndepărtarea plăcii bacteriene;
- curățarea suprafețelor dentare și a gingiei de resturi alimentare și colorații;
- stimularea țesutului gingival
- prin aportul de fluor și alte substanțe active/terapeutice din conținutul pastei de dinți se asigură stoparea și chiar vindecarea unor leziuni reversibile care afectează țesutul dentar sau gingival.
Periajul dentar trebuie efectuat cel putin de două ori/zi , dimineaÈ›a înainte de micul-dejun È™i seara sau după fiecare masă .
Durata unui periaj efectuat corect trebuie să fie între 3-4 minute pentru periajul manual È™i între 2-3 minute pentru cel mecanic(efectuat cu ajutorul unei periuÈ›e electrice).
Tehnica de periaj corectă se va realiza astfel:
1. După ce ați umezit periuța de dinți, adăugați puțină pastă de dinți (obligatoriu să conțină fluor).
2. ÎncepeÈ›i periajul cu dinÈ›ii din spate, partea dreapta - sus, È™i folosiÈ›i miÈ™cări în direcÈ›ia acelor de ceasornic. PeriaÈ›i È™i linia gingiei, la un unghi de 45 grade. AdoptaÈ›i o miÈ™care scurtă, de sus în jos (de la gingie spre vârful dintelui) pentru aproximativ 20 secunde.
3. Capul activ al periuței cuprinde aproximativ 2-3 dinți.
4. În continuare periaÈ›i în sensul acelor de ceasornic până ce ajungeÈ›i în zona dreapta - jos.
5. PeriaÈ›i inclusiv suprafaÈ›a din spatele dinÈ›ilor, până la linia gingiei. FolosiÈ›i miÈ™cări uÈ™oare în jos.
6. Dinții din partea de jos a mandibulei vor fi periați la fel ca și cei din partea superioară.
7. Cu mișcări circulare periați suprafețele premolarilor și molarilor inferiori și superiori.
8. Limba va fi periată printr-o miÈ™care circulară blandă (cam 30 secunde). AcelaÈ™i lucru se va efectua È™i în interiorul obrajilor.
9. La final, nu uitați să clătiți.
Pentru controlul optim al plăcii bacteriene pe lângă un periaj dentar efectuat corect atât ca tehnică cât È™i din punct de vedere al duratei mai trebuie folosite È™i mijloace adjuvante mecanice sau chimice de curățare:
periuțe interdentare;
ață dentară;
superfloss;
scobitori;
apă de gură.
« Back to the list